Kaupunki kohti konkurssia

Kaupunginvaltuusto kävi kokouksessaan 13.6. monta tuntia kestäneen keskustelun Oulun koulut 2020-asiasta, joka keskittyi lähinnä lukioverkkoon. Suurimmassa osassa puheenvuoroista kävi ilmi, että vasemmiston, perussuomalaisten sekä osalle vihreiden ja keskustan valtuutetuista reilun sadan miljoonan euron säästö kymmenessä vuodessa näytti olevan mitään sanomaton summa, niin mitäänsanomaton, että se voitiin surutta pistää sileäksi, jotta omat äänet tulevissa vaaleissa saatiin turvattua.

Puheissa sai kuulla, kuinka vaikeaa lukioikäisten on kulkea nykyistä pidempää koulumatkaa. Olen itse käynyt koulua pienellä paikkakunnalla, jossa jo yläasteelle lähdettiin noin 20 kilometrin päähän linja-autolla ilman mitään ongelmaa. On vaikea käsittää, että miten nykypäivänä asia voi muodostua lukiolaisille isoksi ongelmaksi? Voisikin kysyä, että miten ammattikouluun hakeutuvat selviävät pidemmistä matkoista tai pystyvät jopa asumaan asuntoloissa, jos lukioon monesti paremmalla keskiarvolla päätyvät eivät siihen ole kykeneviä?

Eikö seiniä ja sijaintia tärkeämpänä olisi pitänyt olla opetuksen laatu, monipuolinen kurssivalikoima, pienemmät luokkakoot sekä riittävä määrä opetushenkilökuntaa? Kun säästöjä ei saatu aikaiseksi investoinneista, joudutaan puuttumaan edellä mainittuihin asioihin tai ottamaan kyseinen summa lisää velkaa velan päälle, jolloin miljardi lainat kohdistuvat juuri näihin nuoriin. Uskon, että näillä on paljon isompi merkitys lapsiemme tulevaisuudessa pärjäämiseen tai heidän elämäänsä aikuisiässä.

Oletettavasti vastaus siihen leikataanko vaiko ajetaanko kaupunki konkurssiin löytyy niiltä valtuutetuilta, jotka nyt kaatoivat yli sadan miljoonan euron säästöt.

On surullista huomata, kuinka moni valtuustosta ei näytä lainkaan ymmärtävän talouden realiteetteja. Puhutaan vallasta ja vastuusta ja tehdään päätöksiä ilman minkäänlaista vastuuta taloudesta. Selkeimmin tämä käy ilmi vasemmiston sekä vihreiden kokeneimpia valtuutettuja kuunnellessa, sillä niin pahasti reaalimaailmasta heidän kommenttinsa ovat irtaantuneet. Toki reilut kolme vuotta kyseisten henkilöiden puheita kuunneltua voi todeta, että kyseiset herrat jatkavat linjakkaasti valitsemallaan tiellä. Tiellä, joka vie Oulua kohti konkurssia.

13.6.2016