Asukaspysäköintiä laajennettava Oulun kaupungissa 

Oulussa on keskustassa tai keskustan tuntumassa useita vanhoja asuintaloja, jotka ovat merkittävä osa Oulun historiaa. Näitä taloja rakennettaessa auto ei ole ollut vielä kulkuväline ainakaan siinä merkityksessä kuin nykypäivänä. Näin ollen kyseisten talojen yhteyteen ei rakentamisvaiheessa ole rakennettu pysäköintipaikkoja. Nykypäivänä tämä vaikeuttaa kyseisten talojen asukkaiden pysäköintiä lähelle kotiaan. Ajoittain lähin vapaa paikka saattaa löytyä vasta hyvinkin kaukaa kodista. Talvisin ongelma korostuu entisestään lumikasojen vähentäessä parkkipaikkoja ja kaventaen ajoväyliä.

Yhtenä esimerkkinä tästä ongelmasta on Merikatu, Saarankatu, Nummikatu akselilla olevat vanhat asuintalot, joilla ei ole omia parkkipaikkoja asuntojen yhteydessä. Kyseisillä kaduilla on vapaa pysäköinti, mutta monesti paikat täyttyvät muilta osin kuin alueen asukkaiden autoista, joka muodostuu ongelmaksi alueen asukkaiden näkökulmasta.

Ongelmaa voidaan helpottaa muuttamalla pysäköintikiekolla rajoittamattomat paikat ns. kiekkopaikoiksi ja lisäämällä asukaspysäköintimahdollisuuksia Oulussa koskemaan niiden vanhojen talojen asukkaita, joilla ei asuntojen yhteydessä ole parkkipaikkoja.

 

Tässä mallissa hankkimalla kuukausimaksullisen asukaspysäköintiluvan kaupungilta saa luvalla pysäköidä rajoittamattomasti alueella, jossa muuten pysäköinti on rajoitettu pysäköintikiekkoa käyttämällä esimerkiksi kahteen tuntiin. Tällä hetkellä Oulussa asukaspysäköinti mahdollisuus on käytössä vain muutamassa taloyhtiössä.

 

Valtuustoaloitteessa esitetään, että asukaspysäköinti mahdollisuutta tullaan lisäämään koskemaan välittömästi Merikatu, Saarankatu, Nummikatu alueella olevia vanhoja asuintaloja, jonka lisäksi katujen parkkipaikat muutetaan muilta osin pysäköintikiekolla rajoitetuiksi paikoiksi. Tämän lisäksi aloitteessa esitetään, että mikäli kaupunkialueella on muita vastaavia paikkoja, joissa on vanhoja asuintoloja ilman omia parkkipaikkoja eikä asukaspysäköinti mahdollisuus ole vielä käytössä, tullaan se mahdollisuus myöntämään vastaavin ehdoin.

 

Kaupungin tulee korjata viivyttelemättä etenkin helposti korjattavissa olevia epäkohtia, jotka helpottavat asukkaiden arkea etenkin, kun tämän kaltaisten muutosten kustannusvaikutuksen kaupungin talouteen ovat lievästi positiivisia eikä lainkaan kuluja aiheuttava.

 

25.5.2021