Hallitus kantaa vastuun

Politiikassa kuluvan talven ehkäpä odotetuin hetki koettiin viime viikolla, kun hallitus piti kehysriihensä. Ennen kehysriihtä opposition suunnalta kuului voimakkaasti väitteitä siitä, että hallitus olisi kykenemätön tekemään päätöksiä ja kuinka väistämättömästi eteen tulevat ennen aikaiset vaalit.

Reippaassa tahdissa sujunut kehysriihi, jossa tehtiin lukuisia isoja päätöksiä osoittaa sen, että opposition väitteet ennen aikaisista vaaleista ja hallituksen toimintakyvyttömyydestä ovat täysin perättömiä. Uudet eduskuntavaalit tulevat kyllä aikanaan, mutta niiden aika on vasta huhtikuussa 2015, kun pääministeri Kataisen hallitus on istunut täydet neljä vuotta.

Kehysriihen yksi suurimpia päätöksiä oli yhteisöveron lasku 24,5 prosentista 20,0 prosenttiin.  Tällä päätöksellä yrityksille jää tuloksesta verojen jälkeen enemmän kassaan, joka taas vahvistaa yritysten taseita ja toivottavasti myös sitä kautta rohkaisee entisestään investoimaan uusiin hankkeisiin. Verotuksen muutokset suosivatkin siis sitä, että yritykset jättäisivät jatkossa ennemmin pääomia yritykseen ja investoisivat sinne kertynyttä varallisuutta liiketoiminnan kasvattamiseen.

Kehysriihen päätöksen jälkeen nähtiin, että opposition hampaat oli hiottu viimeisen päälle sileäksi. Pääoppositiopuolue Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini oli vielä vaalien alla vastustamassa ja vähentämässä yritystukia 200 miljoonalla eurolla, mutta pari kuukautta sitten ääni oli muuttunut tässäkin asiassa tyystin, kun Soini huusi telakkatuen perään. Ei ole oikein uskottavaa kritiikkiä, kun kanta vaihtuu iltapäivälehtien lööpeistä riippuen suuntaan, jos toiseen. Keskustan Sipilän ainoa kritiikki taas tuntui olevan se, että onko hallituksen kirjallinen tiedote tullut minuutilleen samaan aikaan, kun tiedotustilaisuus alkoi vai vasta tunnin tai kahden päästä. Perusteena Sipilällä oli pörssiyhtiön säännöt tiedottamisessa. Aika ontuva peruste!

Hallituksella on jatkossakin edessä erittäin isoja asioita ratkottavana kuten sotu- ja kuntauudistus. Nämä haasteet ovat välttämättömiä ratkaista. Kehysriihi osoitti että Kataisen kuuden puolueen hallitus on toimintakykyinen ja kykenevä tekemään isoja ratkaisuja. Uskon, että myös tulevissa haasteissa löytyy kykyä päätöksen tekoon.

Toivotan kaikille oikein hyvää ja rauhallista pääsiäistä ja alkavaa kevättä.

 

Terveisin,

Tomi Kaismo

Puheenjohtaja

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus ry

28.3.2013