Maailmanlopun meininkiä

Kaupunginvaltuustonkokouksessa 16.5.2016 kuultiin jälleen kerran kaupungin talousjohtaja Weisselin madonluvut kaupungin taloudellisesta tilanteesta. Talousjohtajan katsauksen jälkeiset valtuutettujen puheenvuorot olivat hämmästyttävää kuultavaa. Onkin pakko kysyä, että eikö Weisselin ääni kantanut salin vasemmalle laidalle asti vai eikö viestiä yksinkertaisesti vain ymmärretty?

Vasemmistoliiton valtuutettu Viitanen linjasi talousjohtajan faktoista huolimatta jälleen kerran tilanteen todella ruusuiseksi. Voisiko jopa todeta, että Viitasta kuunnellessa olisi voinut luulla velkojen muuttuneen saataviksi. Liekö Viitanen ottanut talousoppinsa kommunistisesta Venezuelasta, joka mennä porskutti vuosia yli varjojensa ilman huolta huomisesta? Esimerkiksi Kalevasta (17.5.2016) voi lukea miten kyseisessä leikissä kävi. Lopputulema on Kreikan ahdinkoakin kamalampi.

Seuraavassa käänteessä kuultiin perussuomalaisten valtuutetun suusta, kuinka kaupungin ei tulisi tehdä lainojen korkosuojauksia, vaan tulisi ottaa vastaan niin hyvät kuin huonotkin hetket korkomarkkinoilla. Tilanteessa, jossa poikkeuksellisen matalien korkojen aikana kaupungin velka kipuaa kiivasta vauhtia kohti miljardia euroa, pidän todella vastuuttomana edes esittää tällaista. Korkojen ollessa matalalla tulee suojata matala taso mahdollisimman pitkäksi ajaksi. Näin saadaan taloudenpitoon ennustettavuutta ja vältetään edes osaltaan tulevien korkojen nousupiikit. On järkevämpää maksaa tässä vaiheessa hieman korkosuojasta kuin olla tulevaisuudessa tilanteessa, jossa noussut korkotaso saattaa nostaa kaupungin korkokuluja kerralla useammalla kymmenellä miljoonalla eurolla per vuosi.

Itse esitin puheenvuorossani, että vielä parempi keino välttää korkokuluissa, on velvoittaa kaupunginjohtaja sekä talousjohtaja tekemään valtuustolle esitykset, joilla leikataan kaupungin kuluista 10 %. Tällöin velanotto pysähtyy ja päästään maksamaan olemassa olevaa velkaa takaisin. Valtuuston työtä kohta neljä vuotta valtuutettuna seuranneena on pakko todeta, että ikävä kyllä nykyisestä valtuustosta ei löydy sellaista enemmistöä, joka olisi valmis katkaisemaan velkaantumisen, vaikka juhlapuheissa näin monista suista useasti kuullaan.

Kun lisätään tähän päälle valtuutettu Pohjolan (sdp) vaatimus alkaa jakamaan lisää ilmaisia bussivuoroja välittömästi, kun joukkoliikenteestä oli tullut taskun pohjalle muutama killinki enemmän kuin oli odotettu tai valtuutettu Lawson Hellun (vihr) Kalevassa (11.5.2016) esittämät utopistiset ratikkalaskelmat noin 140 M€ ratikkainvestoinnista Ouluun, tulee todellakin tunne, että meno on kuin maailmanlopun edellä.

Huolimatta siitä, että kaupunki verotusoikeuden omaavana instanssina tuntuu saavan lainaa lähes loputtomasti, olisi viimeistään nyt syytä tajuta se tosiseikka, että mikäli jatketaan tällä tahdilla, niin jossain vaiheessa pankkien lainahanat menevät kiinni. Silloin ollaan todella ikävien asioiden edessä!

18.5.2016