Haasteellinen syksy

Kesän aikana on esitetty erilaisia vaihtoehtoja, joilla Oulua saadaan ylös taloudellisesta suosta. Lääkkeeksi on esitetty mm. kahvilakulttuurin kehittämistä, jotta Oulun keskusta koettaisiin kaupunkilaisten olohuoneena. On myös todettu, että kaupunkikulttuurin toimenpideohjelman saaminen ja sitä kautta tulevien katukonserttien ja puistokirppisten vaikutus tekisi Oulusta oikean kaupungin.

Ihan kivoja ja kannatettavia ideoita, mutta viimeistään nyt olisi syytä tiedostaa, kuinka vakavien asioiden kanssa nyt painitaan.  Kyllä Kahviloita tulee lisää, jos niihin riittää maksavia asiakkaita. Siitä ahkerat yrittäjät pitävät kyllä huolen. Tästä ei politikkojen kannata kantaa huolta, mikäli ei ole itse sellaista perustamassa. Nyt on aika keskittyä siihen, miten kaupungin kulutaso saadaan suhteutettua tuloihin sekä siihen, että yritysten edellytykset työllistää eivät ole ainakaan poliittisista päätöksistä kiinni. Työllisyyden paranemisen kautta elintaso nousee, jonka seurauksena haaveilluissa keskustan ”olohuoneissa” tai katukonserteissa kyllä riittää kävijöitä. 

Oulussa, kuten myös muissakin kunnissa, tullaan alkavan syksyn aikana kovien päätösten eteen. Virkamiehiltä tarvitaan jatkossa entistä enemmän selkeitä esityksiä, että mistä saadaan säästöjä. Näiden esitysten pohjalta päättäjien tulee kyetä tehdä tarvittaessa ikäviäkin päätöksiä, jotta talous saadaan tasapainoon.  On hyväksyttävä, että kaikkia saavutettuja etuja ei voida enää ylläpitää eikä kuluja lisätä ennen kuin talous on saatu kuntoon. Mielestäni tämä on rehellistä kertoa avoimesti myös kuntalaisille.

On myös turha osoittaa syyttävää sormea virkamiesten kykyyn tehdä esityksiä säästöistä, mikäli poliittiset päättäjät itse lisäävät kuluja alkuperäiseen esitykseen verrattuna. Varoittavana esimerkkinä toimii joukkoliikennejaos. Joukkoliikenteeseen panostaminen on kyllä hyvä ja kannatettava asia, mutta on tunnustettava se tosiasia, että tähän meillä ei tällä hetkellä ole varaa. Kaupunginjohtajan arvion mukaan kyseisen päätöksen vaikutus on kaupungin kuluihin on jopa 5 miljoonaa euroa per vuosi, joka nyt siis joudutaan ottamaan lisävelkana, jonka tulevat sukupolvet aikanaan maksavat. Valitettavasti tämä ei ole ainoa tapaus, jossa päättäjät ovat omilla toimillaan lisänneet velkaantumista verrattuna viranhaltijan vastuullisempaan esitykseen.

Kulujen karsimisen lisäksi tarvitaan panostuksia työllisyyden parantamiseen. Työllisyyden paranemisessa avainasemassa ovat yksityiset yritykset. Siitä syystä meidän päättäjien on luotava edellytyksiä, että yritykset voivat asettua Ouluun sekä sitä kautta kasvaa, kehittyä ja työllistää.

Yksityiset investoinnit Oulun keskustassa suorastaan räjähtivät käyntiin, kun Kallioparkin rakentamispäätöstä vuosia valtuustossa ja muissa instansseissa vastustaneiden valituskierre saatiin viimein päätökseen. Tämän päätöksen seurauksena on kaikkien nähtävissä keskustan alueen hurja rakentamisen aalto, joka luo satoja työpaikkoja, niin rakentamisaikana, kuten myös pysyvästi kohteiden valmistuttua. On myös hyvä huomioida, että nyt alkaneet hankkeet ovat vasta osa siitä kehityksestä, mitä kyseinen Kallioparkki päätös tulee käynnistämään Oulun keskustan alueella. On sääli, että nyt näyttää siltä, että vastustamalla viivytetty matkakeskushanke on mennyt hieman jäihin heikosta taloudellisesta ajasta seuranneesta rahoittajien puutteesta johtuen. Olisipa sinnekin syntyneille työpaikoille ollut kovasti tarvetta.

Toivottavasti pahimpienkin änkyröiden silmät ovat auenneet sen verran, että enää tässä tilanteessa ei törmätä valtuustossa tai muuallakaan toimintaan jolla estetään yrittäjien mukanaan tuoman yksityisen rahan ja sitä kautta tulevien työpaikkojen tulo Ouluun.

Oulussa pitää saada syksyn aikana aikaiseksi isoja päätöksiä. Päätöksiä, joilla oikaista kaupunkimme takaisin uralle, joka taittaa velkaantumisen, mahdollistaa työpaikkojen syntymisen sekä antaa uskoa paremmasta huomisesta. Näiden päätösten aikaan saamiseksi tarvitaan jokaiselta valtuustoryhmältä kompromisseja ja yhteistä tahtoa sekä uskallusta tehdä päätöksiä.

19.8.2013