Forum 24 lehden kolumnini: Talouden haasteet

Oulussa 3.6. allekirjoitetussa valtuustosopimuksessa kaikki ryhmät sitoutuivat laajalla keinovalikoimalla tasapainottamaan velkaantuvan Oulun taloustilannetta. Hyvä niin. Sopimuksen mukaan verojen ja taksojen korotukset tulee käyttää vuosikatteen parantamiseen ja omaisuuden myynnistä saatavat tulot puolestaan velkaantumisen hillitsemiseen.  Veron- sekä palvelumaksujen korotuksista tulevia lisätuloja ei ole mahdollisia käyttää päivittäiseen kulutukseen. Myöskään toimintamenojen kasvattaminen investointien kustannuksella ei sopimuksen mukaan ole mahdollista.

Suomeksi sanottuna on siis kyettävä esittämään uudelle kululle vastaava säästö tai toimintamuutos olemassa olevista muista palveluista. Tämä koskee niin joukkoliikenteen parantamisesta kuin mitä tahansa muuta toimintakulujen kasvattamista. Valitettavasti tämä ei tule olemaan helppoa ja osa valtuutetuista on jo nyt pyrkinyt räpistelemään eroon itse neuvottelemistaan sopimuksista. Ei voi olla niin, että päätetään yhtä ja toista kivaa, mutta vastuu kulukurista sälytetään muiden hartioille.

Jo valmiiksi hankalassa tilanteessa Oulun seutu sai jälleen kylmää kyytiä ja monien kesäloma järkyttävän käänteen Renesasin ilmoittaessa vajaan 600 hengen irtisanomisista. Tästä johtuen myös kaupunki joutuu entistä ahtaammalle. Nyt pitää yhdessä tehdä käytännön toimenpidelista sekä työllisyyden, että Oulun taloudenpidon suhteen. Valtuustosopimus ja palvelumalli antavat suunnan, mutta ne pitää toteuttaa myös käytännössä.

Veronmaksajien kukkaron ja palvelutason lisäksi näyttää, että taloustalkoisiin joudutaan kutsumaan myös kaupungin työntekijät. Tässä mielessä eräiden kaupungin henkilöstöjärjestöjen johtajien valitsema linja surettaa. Koska Oulu ei heidän mielestään ole konkurssissa tai edes polvillaan, vapaaehtoisuuteen perustuvista, työntekijän omaan harkintaan nojaavista toimenpiteistäkin kieltäydyttiin neuvottelemasta. Kysynkin eivätkö vapaaehtoisuuteen pohjautuvat ratkaisut kuitenkin ole aina parempi kuin pakon edessä tehtävät? Kreikan tilanne kertoo valitettavan karusti seuraukset, mikäli riittävän ajoissa ei olla valmiita tervehdyttämään taloutta. Tästä johtuen tarvitaan hyvissä ajoin rohkeita päätöksiä, joilla saadaan talous tasapainoon. Ei ole vastuullista odottaa, että ensin ollaan rähmällään.

Jotta ei maalattaisi liian synkkää kuvaa, niin on hienoa huomata, kuinka vuosien valitusprosessien jälkeen viimein lainvoiman saaneet poliittisen päätökset ovat pelkästään tämän vuoden aikana huikealla tavalla vauhdittaneet useiden kymmenien miljoonien eurojen vuosia jäissä olleita yksityisiä investointeja Oulun keskustan alueella. Nämä investoinnit tuovat alueellemme satoja työpaikkoja ja sitä kautta lisää verotuloja. Päätöksiä, joilla jatkossa vaikutetaan yritysten halukkuuteen investoida Ouluun ja sitä kautta luoda työpaikkoja, tulee pystyä jatkossa tekemään ilman ainaista valittamista!

 

Aurinkoista kesää kaikille!

 

Tomi Kaismo

Puheenjohtaja

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus

Kaupunginvaltuutettu Oulu

4.7.2013