Kokoomus kuuntelee herkällä korvalla

Kokoomuksella on ehdokashankinnassa pullat hyvin uunissa. Ainakin uudessa Oulussa. Ehdokaslista nimittäin vahvistetaan ensi viikon torstaina. Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jorma Kivelä toteaa sukupuolijakauman olevan aika tasaväkinen. Myös kaikki ikäryhmät ovat edustettuina.

Edellisvaaleissa neljästä Oulun valtuustoon läpimenneestä alle 30-vuotiaasta kolme oli kokoomuslaista. Tuleviinkin kuntavaaleihin puolueella on tarjolla hyvä paketti nuoria – myös ensikertalaisia.

– Tavoitteenamme on olla edelleen Oulun suurin puolue. Vaalista on tulossa haasteellinen ja mielenkiintoinen, sillä kuntaliitoksessa mukaan tulee keskustapainotteisia kuntia. Uskon kuitenkin, että Kokoomuksen määrätietoinen toiminta koko alueen hyvinvoinnin eteen tiedetään.

 

Puolueella on tavoitteena saada ehdokkaita kaikkiin maakunnan kuntiin. Piirin puheenjohtaja Tomi Kaismo on kiertänyt aluetta ahkeraan ja uskoo tavoitteeseen päästävän.

– Viime vaaleissa Kokoomus nousi piirissä toiseksi suurimmaksi puolueeksi 15,6 prosentin kannatuksella. Asema on tarkoitus säilyttää ja vielä pikkaisen parantaakin, Kaismo hymyilee.

Hän muistuttaa, ettei yhtään ääntä tule ellei jo olemassa olevilla paikoilla tehdä hyvää työtä kuntalaisten parhaaksi.

– Luottamus on ansaittava, Kaismo jatkaa.

 

Edellisissä kuntavaaleissa Kokoomus toi vahvasti esille kuntaliitoksen tarpeellisuuden Oulun kilpailukyvyn säilyttämiseksi. Kivelä on mielissään, että uuden Oulun rakentamisessa on päästy konkreettisesti eteenpäin.

– Tärkeintä on, että yhteistyön hyvä henki säilyy kuntaliitoksen jälkeenkin. Uskon sen toimivan, sillä luottamuspaikkojen jaossakin tähdätään yhteisiin pelisääntöihin ja pisteytysjärjestelmän käyttöönottoon. Kun pelisäännöt ovat selvillä jo etukäteen, ei vaalien jälkeen tarvitse enää kyräillä.

Oulua enemmän kuntaliitoskuviot puhuttavat muualla maakunnassa. Kaismo uskoo niiden olevan yksi merkittävä kuntavaaliaihe. Hän muistuttaa keskustelun ja selvitysten tekemisen olevan paikallaan. Suoralta kädeltä kuntaliitosten teilaaminen ei ole rakentavaa.

– Toimivia ratkaisuja ei kannata purkaa eikä harpilla piirtää kuntarajoja. Mutta on kyse arvovalinnoista. Kuten pääministeri Katainenkin totesi, onko parempi säästää kunnantalojen vai kyläkoulujen lämmityskuluista. Miksei siis kannata selvittää paras vaihtoehto?

Jorma Kivelä kannattaa myös avointa keskustelua. Mitä enemmän näkökulmia kuntaliitospuheisiin saadaan, sitä enemmän asia aukeaa myös kuntalaisille.

– Nyt valtakunnan tason keskustelussakin on paljon tuntumaan perustuvia faktoja, hän harmittelee.

 

Oulussa kuntavaaliteemoiksi nousevat monet asiat. Kivelä uskoo esimerkiksi maankäytön puhuttavan – etenkin liitoskunnissa.

– Pelottelu pakkolunastuksilla on turhaa, sillä se ei ole normaali keino. Samoin on pelkoa palvelujen yksityistämisestä, vaikka esimerkiksi palveluseteleillä pyritään siihen, että pienyrittäjät voisivat tarjota palveluja.

Kaismokin pitää hyvänä, jos kuntalainen saa lisää vaihtoehtoja esimerkiksi terveyspalveluihin.

– Eikö ole parempi, jos hoitoon pääsee nopeammin? Lähdemme siitä, että Oulussa turvataan mahdollisimman laadukkaat palvelut. On mietittävä, mitkä palvelut toimivat lähipalveluina ja mitkä eivät.

 

Vaikka työtä elinvoimaisen Oulun säilyttämiseksi riittää, ovat lähtökohdat hyvät. Kivelä ja Kaismo haluavat muiden kokoomuslaisten tavoin Ouluun ja koko maakuntaan lisää työpaikkoja. Oulu tarvitsee myös lisää koulutuspaikkoja.

– Hyvää kehitystä ei saa pysäyttää. Jos stoppi tulee, otetaan helposti vain lisää velkaa ja vastustetaan kaikkea. Vain hyvä ilmapiiri vetää yrityksiä puoleensa, Jorma Kivelä summaa.

Kaismo uskoo Pohjois-Pohjanmaan olevan Kokoomuksen johdolla eteenpäin katsova ja motivoitunut maakunta.

– Työpaikat vähentävät nuorisotyöttömyyttä ja syrjäytymistä sekä lisäävät verotuloja. Kaikki voittavat. Pohjois-Suomessa on onneksi nyt paljon suuria työllistäviä hankkeita.

 

Vaalien alla Kokoomus aikoo olla lähellä kuntalaisia, niin Oulussa kuin koko maakunnassa. Tomi Kaismo sanoo puolueen kuuntelevan ihmisten tuntoja herkällä korvalla.

– Ja sitä teemme jatkossakin, hän lupaa.

 

Kuntavaalit 2012 -sarja on esimakua Oulu-lehden kuntavaalinumeroihin, jotka käynnistyvät lokakuussa. Ääneen pääsevät niin kuntalaiset kuin ehdokkaatkin.

 

Lähde: Oulu-lehti

13.9.2012