Virkavastuulla ei valehdella

Keskustan Oulun kunnallisjärjestön puheenjohtaja (Kaleva 23.3. mielipidekirjoitukset) vastaa kirjoitukseeni penäämällä tolkkua laskelmiin ja selittelee kaikin keinoin, että hänen esittämänsä ja valtuuston tekemän päätöksen hinta ei olisi veronmaksajille 130 miljoonaa euroa kalliimpi kuin virkamiesten esitys, jonka taakse asettui 31 valtuutettua mukana mm. Kokoomuksen, Vihreiden ja Sdp:n valtuutettuja. Kirjoituksessa unohdetaan mainita, että tämä luku tulee kaupungin johtavien virkamiesten huolellisella selvitystyöllä tekemistä laskelmista, jonka pohjalta voidaan todeta, että tällä rakenteellisella uudistuksella olisi saatu aikaiseksi kyseinen säästö seuraavan kymmenen vuoden aikana. Kyseessä ei siis ole perusteitta ilmaan heittämäni luku, vaan luku, johon asiaan liittyvän parhaan mahdollisen tiedon lähteellä olevat kaupungin johtavat virkamiehet ovat virkavastuulla päätyneet ja valtuustolle esitelleet. Väite siitä, että virkamiehet olisivat virkavastuulla valehdelleet valtuustolle on vakava syytös. Olisikin päättäjiltä suoraselkäistä kantaa vastuu päätöksistä eikä alkaa asettamaan virkamiehiä outoon valoon.

Olen samaa mieltä siitä, että myös koulutukseen tulee panostaa. Keinot eri tahoilla vain tuntuvat olevan kovin erilaiset. Osalle seinistä kiinni pitäminen ja kaupungin velkaannuttaminen tuntuu olevan paras ratkaisu. Tässä tiukassa taloustilanteessa säästäisin itse mieluummin seinistä ja satsaisin vähenevät resurssit opetuksen laatuun pitäen kiinni budjeteista, jotta nykypäivän koululaiset eivät joutuisi maksamaan sitä kohtuutonta velkataakkaa, joka tämän seurauksena kasvaa tulevina vuosina edelleen.

Tikkala toteaa kirjoituksessaan, että säästöjä voidaan löytää, jos halua on ja seinistä säästämisen voi tehdä muualtakin kuin kouluista luetellen muutamia vaihtoehtoja. Olen samaa mieltä nämä kaikki on syytä tehdä, mutta ne eivät valitettavasti riitä. Olisi hyvä ymmärtää kokonaisuus ja kaivaa valtuuston enemmistön kadoksissa ollut halu pistää talous kuntoon. Kaupunki velkaantuu talousarvion mukaan tänä vuonna noin 90 miljoonaa euroa eli noin 10 000 euroa vuoden jokainen tunti. Kyseinen summa on niin iso, että mikään hallinnonala ei valitettavasti voi olla koskematon näissä talkoissa. Sen johdosta hakisin opetuspuolen pakolliset säästöt mieluummin seinistä kuin opetuksesta.

26.3.2017