Sipilän joukkojen yrittäjävastaisuus ihmetyttää

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä puhuu juhlapuheissa mielellään yrittäjyydestä ja siitä miten yrittäjyyteen tulisi kannustaa ja ohjata. On valitettavaa huomata, että Sipilän joukot puheenjohtajan kotipiirissä toimivat kuitenkin täysin toisin, mitä puheenjohtaja juhlapuheissaan esittää.  

Ei ole kuin muutama kuukausi siitä, kun Pohjois-Pohjanmaan Sairaanhoitopiirin valtuustossa selkeä enemmistö keskustan valtuutetuista yhdessä vasemmiston kanssa siunasi päätöksen evätä ensihoidon kilpailutus ja sosialisoida toiminta pelastuslaitoksien tehtäväksi. Tällä päätöksellä tapettiin Pohjois-Pohjanmaalta merkittävällä tavalla työllistäviä ja hyvin toimivia paikallisia yrityksiä sekä aiheutettiin taloudellisesti tiukkana aikana miljoonien eurojen ylimääräiset kulut alueen kunnille massiivisien hankintojen seurauksena. Vastaavasti yrittäjien kalusto happanee käsiin ja yrittäjät jäävät työttömäksi alan sosialisoinnin seurauksena. Sairaanhoitopiirin valtuustossa kokoomuksen ryhmä oli yksimielisesti kilpailutuksen, yrittäjyyden ja verorahojen tehokkaan käytön kannalla, mutta tämä ei sopinut  valtaosalle keskustan valtuutetuista. Huolestuttavaa on myös se, että piikki on edelleen auki ja vasta tulevaisuudessa tiedetään kunnille tulevan laskun loppusumma. 

Oletin tämän päätöksen jälkeen, että Sipilän porukoille sattui tässä jonkin asteinen työtapaturma, jonka uskoin jäävän yksittäiseksi tapaukseksi. Valitettavasti näin ei näytä käyvän. Oulun kaupunginhallitus käsitteli talousarviokokouksessaan kilpailutuksen kautta valitun Sepän terveysaseman jatkoa. Myös tässä asiassa Sipilän joukot kääntyivät yrittäjyyttä ja kilpailutusta vastaan siitä huolimatta, että toimintansa aikana Seppä on osoittautunut edullisimmaksi sekä asiakastyytyväisyydeltään parhaaksi.  

Kokoomuksen valtuustoryhmä on ollut vahvasti sen kannalla, että hyvin toimivaa ja kustannuksiltaan edullista palvelua ei tule ideologisista syistä siirtää takaisin kunnan omaksi tuotannoksi. Meidän tulee jatkaa monituottajuutta ja antaa jatkossakin kilpailutuksen kautta mahdollisuus myös yrittäjälle toimia, mikäli palveluiden hinta ja laatu on kilpailukykyinen omaan tuotantoon verrattuna. Palvelut Sepässä on tähän asti tuottanut oululainen erittäin merkittävällä tavalla työllistävä yritys, joten tässä tapauksessa pelottelut monikansallisilla yrityksillä voidaan unohtaa.

Kokoomus jäi kaupunginhallituksessa yksin ja Sairaanhoitopiirin valtuustossa lähes yksin puolustamaan yritysten mahdollisuutta osallistua kilpailuihin palveluiden tuottamisesta.

Seuraavan kerran Sipilän joukkojen teot punnitaan Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa, kun päätös Sepän jatkosta tulee päätettäväksi. Toivon todella, ettei vanha sananlasku ”ei kaksi ilman kolmatta” toteutuisi tässä asiassa ja puheet ja teot menisi jälleen ristiin.

19.11.2014