Poliittiset kynnyskysymykset syytä jättää sivuun

Ouluun kesken kuumimman lomakauden salaman lailla iskenyt Microsoftin irtisanomisuutinen on aiheuttanut tänään suurta järkytystä monessa perheessä. Ollaan tilanteessa, että jopa noin 500 ihmiseltä menee työpaikka alta ja joudutaan ottaa askel kohti uutta ja tuntematonta.

Haastavassa tilanteessa tarvitaan päättäjiltä ripeitä ja ennakkoluulottomia toimia. Oulun ja Oulun seudun tulee saada vaikean rakennemuutoksen alueena valtiovallan tasolta selkeitä panostuksia työllistämiseen ja uudelleen kouluttamiseen. Myös Microsoftin on kannettava yritysvastuunsa ja oltava vahvasti mukana auttamassa irtisanottuja eteenpäin. 

Ulkopuolinen apu ei nyt kuitenkaan ratkaise ongelmia, joita Oululla on. Helpotusta ja hätäapua voidaan saada, mutta rakenteelliset ongelmat eivät niillä muuksi muutu. Meidän on kyettävä turvaamaan Oulun tulevaisuus omilla päätöksillämme ja toimenpiteillämme. Kaupungin johdon tulee kyetä tuomaan seuraavaan valtuustoon rajujakin esityksiä toimenpiteistä, jolla lisääntyvää pahenevaa työttömyyttä ja velkaantumista tullaan hillitsemään. Vähenevät käytettävissä olevat resurssit pitää pystyä kohdentamaan mahdollisimman tehokkaasti työllistäviin toimiin.

Toivottavasti jokaisessa poliittisessa ryhmässä ymmärretään viimein tilanteen vakavuus, eikä valtuustosalissa tarvitse kuulla enää kesän jälkeen yhtään ainoaa puheenvuoroa siitä, kuinka kaupunginjohtajan tai talousjohtajan infot ovat pelottelua, liioittelua tai muuta vastaavaa. Poliittisilta ryhmiltä tarvitaan nopeita, rohkeita, ryhdikkäitä ja tarvittaessa kipeitäkin päätöksiä. Viimeistään nyt kaikki poliittiset kynnyskysymykset tulee heittää romukoppaan! 

Vaikka monessa kodissa on varmasti mieli maassa, niin huonoista uutisista huolimatta ei kannata heittää hanskoja tiskiin. Oulun seudulla osataan edelleen ja täällä on paljon mahdollisuuksia. Meillä on lukuisia tulevaisuuden yrityksiä, jotka kasvavat, laajentavat toimintaansa ja sitä kautta työllistävät, kun rahoitusratkaisut tai muu alusta toiminnalle on kunnossa. Eri aloilla toimivista yrityksistä muutamana esimerkkinä voisi mainita mm. Mika Pukarin vetämä elektronisen lukitusjärjestelmän kehittänyt iLoq Oy:n, pelejä kehittävän Toni Fingerroosin Fingersoft Oy:n ja startup-vaiheessa oleva Asmo Salorannan Asmo-laturi. Nämä kaikki ovat loistavia pohjoisessa syntyneitä innovaatioita. Myöskään perusteollisuutta ei sovi unohtaa, josta yhtenä erimerkkinä löytyy vahva vientiyritys Kymppi Eristys, jonka toimintaa Koskelaiset ovat ennakkoluulottomasti laajentaneet useaan maahan. Kaikki nämä ovat omalla alallaan hienoja yrityksiä ja tulevaisuuden tekijöitä useiden muiden vastaavien joukossa.

Tulevaisuudessa edellytyksiä yrittäjyyden aloittamiselle tulee helpottaa kaikin mahdollisin keinoin, jotta yhä useampi uskaltaa lähteä kokeilemaan uraa yrittäjänä ja työllistyä sitä kautta. Toivon, että PAM:in varapuheenjohtaja Julkusen möläytys siitä, että yrittäjäksi kelpuutettavan tulisi suorittaa ”yrittäjäpassi” olivat todellisuudessa liiallisen auringonoton syytä.

Yhä useammin ja useammin mediassa törmää kuitenkin tarinoihin, joissa kerrotaan miten säännöt, asetukset, byrokratia ja normit syrjäyttävät maalaisjärjen ja vesittävät parhaatkin ideat. Toivoisin, että me päätöksentekijät emme liity tuohon kehitykseen, vaan taistelemme jokainen osaltamme sitä vastaan kaikin keinoin. Peruuttamalla kun ei pääse eteenpäin. Jos joku haluaa aloittaa alueellamme yritystoimintaa ja perustaa vaikka huvipuiston, joka työllistää mm. nuoria ja tuo myös turisteja alueellemme ja sitä kautta euroja, pitäisi päättäjiltä löytyä sen verran ymmärrystä, että ei tuhota tärkeää hanketta vuosien valituksilla. Jos joku haluaa rakentaa, ei jarruteta hankkeita viivyttämällä kaavoja ilman erittäin painavaa syytä jne.

Osaavaa ja hyvää työvoimaa on Oulussa tarjolla. Luodaan edellytyksiä sille, että yritykset haluavat toimia alueellamme ja sitä kautta työllistää. Voimia ja uskoa parempaan huomiseen kaikille, jotka ovat saaneet tänään ikäviä uutisia. Tehdään yhdessä töitä sen eteen, että huominen on tätä päivää parempi.

17.7.2014