Katseet suuntautuvat Lahteen ja Kokoomuksen puoluekokoukseen

Tulevana viikonloppuna käydään Lahdessa kova kisa siitä, kenestä tulee Kokoomuksen seuraava puheenjohtaja. Erityisen merkittävän kisasta tekee se, että puheenjohtajaksi valittava henkilö nousee maamme seuraavaksi pääministeriksi. Valitun henkilön nimi on selvillä lauantaina iltapäivään mennessä.

Valinta tehdään kolmen kokeneen ministerin välillä, joista kuka tahansa valituksi tullessaan kykenee ottamaan pääministerin vaativan salkun hoitaakseen. Tuleva puheenjohtaja tarttuu töihin välittömästi puoluekokouksen jälkeen. Ensimmäisenä haasteena vastaan tulevat ns. minihallitusneuvottelut, joissa suurimman puolueen puheenjohtajalla on luonnollisesti vetovastuu. 

Puoluekokousedustajilla on haastava tilanne, kun kolmesta erittäin hyvästä ehdokkaasta täytyy valita yksi. Osa on jo päätöksensä muodostanut ja osa vielä miettii ratkaisuaan. Ehdokkaat ja ehdokkaiden tukijoukot kampanjoivat ahkerasti ehdokkaidensa puolesta, kuten asiaan kuuluu, mutta mielestäni on tärkeää, että näin merkittävässä asiassa kokousedustajat saavat tehdä lopullisen päätöksensä oman harkintansa mukaan. Tämän johdosta esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus ei ole piirinä halunnut lähteä ottamaan kantaa kyseiseen asiaan.

Omalta osaltani olen puntaroinut asiaa usealta kantilta, ja päätynyt samaan ratkaisuun kuten esimerkiksi kansanedustajamme Esko Kurvinen sekä entiset europarlamentaarikkomme Piia-Noora Kauppi ja Riitta Jouppila. Henkilökohtainen valintani on siis Jan Vapaavuori.

Jannen vahvalle talousosaamiselle on tarvetta etenkin tässä taloudellisessa tilanteessa, jossa Suomi tällä hetkellä on. Olen varma, että saisimme Jannesta hyvän puheenjohtajan jatkamaan Jyrkin tekemää pitkää ja ansiokasta työtä.

12.6.2014