Farssi Oulun kaupunginvaltuustossa

Puhuttiinpa sitten valtiosta tai kunnista, niin ollaan saman tilanteen edessä. Yli varojen eläminen jatkuu huolestuttavaa vauhtia jo ties kuinka monetta vuotta.

Oulun kaupunginvaltuuston kokouksen (18.4.2016) alussa kuultiin taloustiedonanto sekä raportti siitä, miten aikanaan sovitun valtuustosopimuksen raameissa on pysytty. Info oli nätisti ilmaistuna karua kuultavaa. Valtuustosopimuksen raameihin ei päästä lähellekään. Kun otetaan huomioon kaupungin 100 % omistamalta Oulun Energia Oy:ltä saatu ylimääräinen 64 M€ palautus, olemme jäljessä sovittua tavoitetta noin 60,0 M€. Valoa ei tuo myöskään se, että hyvinvointilautakunnan ennustetaan ylittävän talousarvion 10,8 M€ ja sivistys- ja kulttuurilautakunnan 7,0 M€. 

Päätöksenteossa kuulee valitettavan usein kommentteja, kuinka esitetyt säästöt eivät kuulosta hyvältä tai kuinka niillä ei saada kuitenkaan toivottavia vaikutuksia. Valitettavaa on, että juuri koskaan ei kuule sitä, millä tyrmättävät säästöesitykset korvattaisiin, ettei velkavuori kasvaisi. Viimeistään nyt kynnyskysymysten ajan pitäisi olla ohi. Pitää pystyä tekemään myös kipeitä päätöksiä, joilla pysäytetään velkaantuminen.

Pitkin kevättalvea useiden päättäjien keskusteluissa luottamushenkilöiden oma palkkiosääntö eli omat edut näyttää nousseen yhdeksi isoimmaksi vatuloinnin aiheeksi. 

Kaupunginhallitus käsitteli palkkiosääntöasiaa 29.3.2016. Keskustelun aikana Minna Åman-Toivio (kok) teki Anne Snellmanin (Ps) kannattamana esityksen, jossa myös päättäjien omista palkkioista olisi säästetty. On todettava, että tällä esityksellä ei olisi kaupungin taloutta pelastettu, mutta päätös olisi tuonut myös päättäjät omalta pieneltä osalta säästötalkoisiin. Vähintään kohtuullista vai mitä? Valitettavasti Kokoomuksen, Perussuomalaisten ja Vasemmistoliiton voima ei äänestyksessä riittänyt, vaan Keskustan, SDP:n ja Vihreiden voimin päätettiin esittää valtuustolle, että pistetään säästöt sileäksi tässäkin asiassa. 

Kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen asia on ollut kuuma peruna politikkojen keskuudessa. Usean suun voimin esitettiin toiveita, että tästä asiasta ei äänestettäisi valtuustossa, vaan mentäisiin kalliimman pohjaesityksen mukaan. Tänään (18.4.2016) valtuustossa säästöjen vastustajat olivat keksineet ilmeisesti omasta mielestään fiksun konstin, miten välttyä paljastamasta, kuinka heillä ei ole valmiutta tehdä päätöksiä, jotka vaikuttaisivat omiin etuihin. Kuningasidean esittäjänä toimi SDP:n ryhmänjohtaja Pirjo Sirviö, joka vaati asian palauttamista uudelleen käsittelyyn siihen saakka, kun asiasta saadaan yksimielisyys. Asian palauttaminen sai 44 ääntä ja asian käsittelyn jatkaminen 22 ääntä eli asia palautui uudelleen valmisteltavaksi. Surullisinta tässä on se, että meillä on kaupungissa oikeasti isoja asioita päätettävänä, niin aikaa käytetään ihan loputtomasti tällaisen asian vatulointiin. 

Mikäli palautusta vaatineet olettivat, että tällä kikkailulla voitaisiin saada säästöjä vaatineet tahot kalliimman version taakse, niin voin kertoa, että ei mennyt ihan nappiin. Jos palautuksesta voidaan hakea jotain positiivista, niin se antaa mahdollisuuden hakea palkkiosäännöstä vielä aiempaa enemmän säästöjä. Mikäli tähän ei ole valmiutta, niin haave, että tästä asiasta ei äänestettäisi, tulee jäämään Sirviön ja kumppaneiden päiväuneksi! 

19.4.2016