Yritystä Ouluun

Oulu, Suomen viidenneksi suurin kaupunki, on isojen päätösten edessä, jotka ratkaisevat, onko Oulu myös tulevaisuudessa pohjoisen Suomen veturi. Mikäli haluamme kasvaa, kehittyä, luoda yrityksille edellytykset työllistää, tarvitsemme selkeästi enemmän yritystä myös poliittiseen päätöksentekoon.

Tulevien päättäjien tulee kyetä tekemään nykyistä paremmin päätöksiä, joilla kaupungin asiat pistetään kuntoon. Kaupungin velkaantumiselle tulee saada loppu ja talous tulee ohjata terveille urille nykyiseltä täysin holtittomalta velkaantumisen linjalta.

Työllisyyden parantaminen ja siitä seuraavan verotulojen kasvun edistämiseksi päättäjien tulee tehdä toimia, jotta yritysten on mahdollisimman helppo asettua Ouluun, kasvaa ja siten työllistää. Oulusta tuleekin tehdä yrityksille entistä houkuttelevampi paikka asettua. Vaikuttamismahdollisuuksia näihin löytyy mm. koulutuksen, kaavoituksen ja kaupungin elinkeinopolitiikan kautta.

Tulevaisuuden työpaikkojen syntyessä jatkossa yhä enemmän yksityiselle sektorille tulee nuoria saada tulevaisuudessa opastettu enemmän yrittäjyyteen. Yksi hyvä askel siihen on 3.4. kaupunginvaltuuston kokouksessa jättämäni aloite yrittäjyyteen opastavasta kymppiluokasta. Aloitteen allekirjoitti yli puolet kaupunginvaltuutetuista. Tämän johdosta asian toteutumiselle ei pitäisi olla esteitä.

Kaavoitus ei myöskään saa osoittautua pullonkaulaksi. Turhan monta kertaa on myös nähty, kuinka täysin turhilla valituksilla on jarrutettu vuosikausia työllisyyttä ja siten verotuloja lisääviä hankkeita. Etenkin päättäjien olisi syytä miettiä kaksi kertaa ennen kuin lähtee valittamaan pelkistä ideologisista syistä.

Oulu on vahvasti teknologiakaupungin maineessa. Tästä huolimatta meillä on lukuisia esimerkkejä eri aloilla toimintansa eri vaiheessa olevista yrityksistä, joiden merkitys kaupungin työllisyyden, alueen investointien tai viennin kannalta on merkittävä nyt ja tulevaisuudessa.

On helppo nostaa hattua esimerkiksi satoja ihmisiä työllistävälle Coronarialle, isoja investointeja tehneelle Hätälälle, terveydenhuollon tuotteet vahvasti verkkokauppaan vieneelle kasvuhakuiselle MedKitille, innovatiiviselle start up -vaiheessa olevalle Testlabille, Oulun Yrittäjien Oulun vuoden yritykseksi valitsemalle Netplazalle tai vaikkapa vientieuroja Oulun suunnalle tuoville Fingersoftille, Koodiviidakolle ja Meka Prolle. Kaikki eri aloilla toimivia oululaisessa omistuksessa olevia yrityksiä.

Tämän kaltaisia yrityksiä tarvitaan Ouluun lisää myös jatkossa. Sen johdosta Business Oulun voimavarat tulee kohdentaa entistä tehokkaammin ja suoraviivaisemmin auttamaan yrittäjiksi haluavia ja jo yrittäjinä toimivia heitä kohtaavissa haasteissa toimialasta riippumatta.

Kaupungin taloudessa olemme tilanteessa, että joudumme väistämättä hakemaan myös merkittäviä säästöjä tasapainottaaksemme talouden. Mikäli emme saa työllisyyttä parannettua ja sitä kautta verotuloja kasvuun, tulee säästökuurista entistä rankempi. Tarvitaankin entistä enemmän yritystä kaikkeen tekemiseen.

Talouden tasapainottaminen on täysin välttämätöntä, jotta säilytetään Oulu elinvoimaisena myös tulevaisuudessa eikä syödä seuraavienkin sukupolvien eväitä. Siitäkin syystä tarvitaan entistä enemmän yritystä Ouluun ja velkaantumiselle loppu!

8.4.2017